Favoriet schilderij

Vincent van Gogh Reactie toevoegen

Van Goghs favoriet

De slaapkamer is een echte publiekslieveling, maar het schilderij was Van Gogh zelf ook erg dierbaar. Toen hij na het ‘oorincident’ terugkeerde in het gele huis en zijn doeken terugzag, vond hij De slaapkamer “het beste” doek.  Het werk had tijdens zijn afwezigheid waterschade opgelopen, waarop Van Gogh besloot een tweede versie te schilderen. ‘Want’, schreef hij, ‘tussen alle dingen die je maakt, zijn er altijd die meer gevoeld en doordacht zijn en die je toch wilt houden.’ Ook Gauguin vond het bij zijn aankomst in Arles een van de mooiste van alle doeken waarmee Van Gogh het gele huis had versierd. 

De slaapkamer, 1889, The Art Institute of Chicago

Tweede versie van De slaapkamer

Vincent van Gogh 1853-1890, De slaapkamer, 1889, Musée d'Orsay, Parijs

Derde versie van De slaapkamer

 

 

 

 

Rust en eenvoud

Waarom De slaapkamer belangrijk voor hem was, beschreef Van Gogh in brieven aan zijn broer Theo en zijn zus Willemien. Voor zijn zus maakte hij later een kleine kopie van het schilderij. Van Gogh wilde met het kleurgebruik en de vlakke compositie zowel rust als eenvoud suggereren. Een eenvoudige manier van leven, zonder enige vorm van luxe, was erg belangrijk voor Van Gogh. De stijl en kleur moesten dat benadrukken. 

Waardering

Ik denk dat Van Gogh er in dit werk prima in is geslaagd om de ‘edele eenvoud’ over te brengen. Toen Van Gogh het schilderde, was hij volop aan het dromen over een toekomst waarin hij samen met Gauguin in harmonie zou samenleven in het gele huis. Deze blije verwachtingen geven wat mij betreft een extra lading aan het werk. Maar zoals met elk kunstwerk: ieder mens waardeert weer andere dingen. Dat blijkt ook uit de reacties op dit blog. We lezen die met veel plezier! 

1 reactie voor “Favoriet schilderij”

  1. [...] Van Gogh De slaapkamer als een van zijn beste werken beschouwde, dacht hij dat hij het werk op den duur zou kunnen tentoonstellen en verkopen. Hij deed [...]

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed