Licht door de slaapkamerluiken

Schoonmaken, Vernis Reactie toevoegen

 

Verborgen details

Na verwijdering van het vergeelde vernis, dat de subtiele overgangen in kleur en toon verdoezelt, zijn in het interieur van De slaapkamer voorheen verborgen details zichtbaar geworden. Een voorbeeld daarvan is het licht dat door het achterraam binnenvalt en licht- en schaduwvlekken werpt op de ‘rood betegelde’ vloer, een cruciaal element voor de sfeer van het schilderij. De kunstenaar beschreef een slaapkamer met ‘gesloten luiken’, maar achter het donkergroene raamkozijn zijn gele strepen zonlicht te zien en het linkerluik lijkt onder een hoek van 45 graden open te staan.

Detail van achterraam na verwijdering van het vernis. Geel zonlicht sijpelt door de lichtgroene luiken.

Zoals na verwijdering van het vergeelde vernis bleek, is de roze vloer bezaaid met witte streken waar de lichtstralen die door de luiken dringen op de vloer vallen. De helderste lichtvlekken zijn aangezet met dikke streken zinkwit, aangebracht in een vroeg stadium van het schilderproces, zoals op een röntgenopname te zien is.

Detail door de microscoop van onderliggende, dikke streken zinkwitte verf in de vloer. Na verwijdering van het vergeelde vernis.

Op de röntgenopname zijn duidelijk de onderliggende, dikke streken zinkwit in de vloer te zien.

Onder de linkerstoel is een lichtsmaragden schaduwvlek te zien en onder het bed een bleke blauwe schaduw. Merkwaardig genoeg zijn deze details in de lichtval wel te zien in de studie direct naar de waarneming, maar ontbreken ze in de twee latere kopieën van De slaapkamer.

Comments are closed.

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed