De slaapkamer in uitgeklede toestand

Retouches, Schoonmaken, Vernis Reactie toevoegen

 

Het is fascinerend te ervaren hoe De slaapkamer van de ene behandelingsfase op de andere blijft veranderen. Deze foto is genomen na reiniging van het werk en toont het schilderij in zijn wellicht minst flatteuze, zogeheten ‘uitgeklede toestand’. 

De slaapkamer gefotografeerd in ‘uitgeklede toestand’, nadat oude lagen vernis, overschilderingen en aanvullingen zijn verwijderd.

 

Het verwijderen van overschilderingen 

Het trage, slechts millimeter voor millimeter vorderende verwijderingsproces van oude (aan)vullingen en overschilderingen heeft verscheidene weken in beslag genomen. De oude olieverfrestauraties bleken uiterst onhandelbaar. De meest oppervlakkige overschilderingen vielen soms nog wel met een gel op waterbasis op te lossen, maar de meeste oude restauraties moesten laag voor laag met een chirurgische scalpel onder een stereomicroscoop worden verwijderd. Dit was een eentonig proces, maar wel zeer lonend als je kijkt naar de hoeveelheid oorspronkelijk, onbeschadigd verfoppervlak die van onder oude restauratielagen tevoorschijn is gekomen.

Kwetsbaar

In dit stadium trekt de fysieke toestand van De slaapkamer als kwetsbaar voorwerp meer aandacht dan de illusie van de afbeelding, het ‘plaatje’. Maar als ik vooruitkijk is er nu echter wel een duidelijke basis van waaruit ik het beeld kan gaan reconstrueren, door de storende hiaten zorgvuldig op te vullen en in te schilderen. 

Detail van De slaapkamer ‘uitgeklede toestand’. De plekken waar verf was afgebladderd zijn weer te zien nu de oude retouches verwijderd zijn.

1 reactie voor “De slaapkamer in uitgeklede toestand”

  1. GD zegt:

    Ik ben erg benieuwd naar de oorspronkelijke felheid en intensiteit van de kleuren. Met name door het sterke contrast met in in ‘het nachtcafe’. Is er ook een ‘artist impression’ van hoe het schilderij er oorspronkelijk in al z’n geuren en kleuren uit moet hebben gezien?

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed