De ongrijpbaarheid van kleur

kleur Reactie toevoegen

Wanneer je als kunsthistoricus schrijft over kleurgebruik, is het erg belangrijk om te beseffen dat je je daarbij alleen kan baseren op het object zelf. De meeste reproducties van kunstwerken zijn namelijk verre van betrouwbaar. Dat komt omdat elke camera, elke film, elke scanner en elk computerscherm zijn eigen kleurafwijkingen teweeg brengt. Zoek zelf maar eens op Google naar De slaapkamer en verbaas je over de uiteenlopende varianten die je op het scherm ziet verschijnen!

Om te laten zien hoe groot die verschillen kunnen zijn, plaats ik bij deze post vier van de zoekresultaten die ik kreeg. Geen van deze vier reproducties benadert de kleuren van het werkelijke schilderij.

   

Een tijd lang werd er gedacht dat door de verspreiding van kunstreproducties – aanvankelijk via foto’s en nu via het net – het originele werk minder status zou krijgen. Tenslotte kan iedereen tegenwoordig in zijn eigen huiskamer beschikken over een reproductie van een belangrijk kunstwerk als De slaapkamer. De onbetrouwbaarheid van deze beelden maakt echter dat het omgekeerde gebeurt: het origineel wordt juist des te belangrijker.

Dat de kleurintensiteit van het origineel (De slaapkamer) overigens wel veranderd is, hebben we al eerder aangegeven. 

Het Van Gogh Museum is zich bewust van de moeilijkheden rondom het reproduceren van kunstwerken en doet daarom aan ‘kleurmanagement’.  Een speciaal hiervoor aangetrokken fotograaf en een beeldspecialist werken de hele dag aan de productie van volwaardige afbeeldingen van de werken uit onze collectie. De afbeeldingen van De slaapkamer die op deze site staan, kunnen daardoor betrouwbaar worden genoemd. Hoewel… hoe staat de kleurenweergave van jouw beeldscherm eigenlijk afgesteld?

Comments are closed.

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed