De kunst van het compromis: een nieuw vernis

Retouches, Vernis Reactie toevoegen

 

Compromissen

Ondanks de neiging tot perfectionisme die de meeste restaurators eigen is, zijn veel stappen die we moeten nemen in feite gebaseerd op compromissen. Dit gold zeker voor de beslissing De slaapkamer na reiniging opnieuw te vernissen, hoewel het schilderij oorspronkelijk kennelijk niet gevernist is geweest. Een belangrijke reden voor deze keuze was de gevoeligheid van bepaalde kleurvlakken voor oplosmiddelen. Door deze gevoeligheid kon ik niet overal het oude vernis van het schilderij verwijderen. Om veiligheidsredenen heb ik het vernis op de vermiljoenen beddensprei intact gelaten, net als op kleinere stukken, zoals de Pruisisch blauwe spiegellijst.

 

Nieuw vernis

Een nieuw mat vernis zou de storende glans van deze gedeelten helpen verminderen en tegelijkertijd de verzadiging van andere delen enigszins verbeteren, wat een gelijkmatiger totaaloppervlak zou opleveren. 

 

Nieuwe retouches

Daarnaast had de verwijdering van de omvangrijke oude retouches overal op het schilderij beschadigingen en open barsten aan het licht gebracht. Een nieuwe, met penseel aangebrachte vernislaag zou kunnen helpen de oorspronkelijke verf te isoleren van de aanvullingen en retouches die ik zou aanbrengen om dit verfverlies te herstellen.

 

Een ‘niet-gevernist’ uiterlijk

Als laatste maatregel zou een zeer dunne laag mat vernis, vermengd met was, over het schilderij worden gespoten zodat het schilderij er niet gevernist zou uitzien. In plaats van het damarvernis dat de vorige restaurateur had aangebracht, wilde ik alleen stabiele en niet-vergelende materialen gebruiken die – naar verwachting – ook op den duur gemakkelijk te verwijderen zouden zijn met milde oplosmiddelen, als dit in de toekomst nodig mocht blijken (Regalrez 1094, een vernis met koolwaterstofhars van een laag moleculair gewicht, met Cosmolloid 80H eraan toegevoegd).

Deze keuze garandeert naar onze mening de veiligheid van het schilderij, terwijl het er ook goed blijft uitzien.

retoucheren

Comments are closed.

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed