Het resultaat – and beyond

kleur, Samenwerking, Vincent van Gogh Reactie toevoegen

Wanneer kunnen we de restauratie van De slaapkamer geslaagd noemen? Ik zou zeggen: als de conditie verbeterd is en als het er beter uitziet. Ella heeft dus prachtig werk geleverd want de oude restauraties zijn vervangen door betere, de retouches doen meer recht aan wat Van Gogh wilde (namelijk rustige, egale kleurvlakken), en het geheel heeft een nieuwe helderheid die de kleuren veel meer tot hun recht laat komen. Het was al een sterk schilderij maar de wall power is nóg groter geworden.

Maar er is meer: Ella en al die mensen die haar hebben ondersteund, hebben heel veel onderzoek gedaan en dat heeft behalve een enorme hoop informatie ook nieuwe vragen opgeleverd. Dat vind ik een minstens zo belangrijk resultaat van het project. Moeten we nu alle andere oude restauraties vervangen? Zijn er nog meer randjes van schilderijen ‘het hoekje omgegaan’ door nieuwe opspanningen? Moeten we de verkleurde, nu groenige vlek onder de stoel links in De slaapkamer (die dus niet als schaduw bedoeld is) retoucheren om hem meer met de rest van de vloer in overeenstemming te brengen?

Het meest intrigerend is natuurlijk die vraag naar verkleuringen. Nu we weten dat de paars-roze vloer en de blauwe muren respectievelijk meer oranje-rood en violet geweest moeten zijn, zou je willen weten hoe het werk er oorspronkelijk uitgezien moet hebben. Of we dat ooit precies zullen kunnen reconstrueren betwijfel ik maar we gaan in de toekomst natuurlijk kijken naar andere werken waarin Van Gogh volgens zijn brieven bijvoorbeeld violet gebruikte terwijl we daar nu blauw zien. Om te beginnen de andere versies van De slaapkamer, maar ook bijvoorbeeld zijn geschilderde kopieën naar zwartwitprenten die hij zelf ‘vertalingen in kleur’ noemde. Zoals Ondergesneeuwd veld met een eg.

Vincent van Gogh, Ondergesneeuwd veld met een eg, 1890

Wat we in dit werk als bijna witte sneeuw zien, moet oorspronkelijk oranje-roze geweest zijn want de ondergaande zon bescheen de witte sneeuw….

Werk aan de winkel dus. En we zijn al begonnen: volg de blog over Van Goghs atelierpraktijk. Ooit zullen De slaapkamer en de nieuwe vragen daar aan de orde komen. Wat maar weer eens een oude wijsheid bevestigt: over grote kunstwerken raak je nooit uitgepraat.

Comments are closed.

Copyright © 2010 Van Gogh Museum - Ontwerp & realisatie: Bitfactory
RSS feed